Weekendmad med Bitz og Holm

Prøv en weekend med lækre opskrifter fra Christian Bitz og Claus Holms køkken, der egner sig perfekt til at blive tilberedt og nydt sammen med familie og venner.

Opskrifterne er fra Christian Bitz og Claus Holms nye kogebog Sund appetit, der udkommer på mandag den 29. februar.

Alle opskrifter er beregnet til 4 personer.
 


Læseprøve (klik)

Fredag

ANDEBRYST, RÅSYLTET RØDKÅL OG HONNINGKARTOFLER
 
* And
2 andebrystfileter – rids skindsiden
2 laurbærblade
1 kvist timian
salt og peber

Forvarm ovnen til 200 grader.
Læg andebrystfileterne på en kold pande med skindsiden nedad.
Tænd for panden og steg andebrystfileterne i 3-4 minutter. Vend, når skindet er gyldent.
Læg kødet i et smurt ildfast fad.
Stil fadet i ovnen i 15-17 minutter.
Gem panden til den brune sovs.
Tag fadet ud af ovnen og lad kødet trække i et par minutter. Gem stegeskyen til den brune sovs.
Skær i tynde skiver ved servering.

* Råsyltet rødkål
½ rødkål – skær i meget tynde strimler
2 mandariner – del i både
1 granatæble – del og slå kernerne ud
2 spsk akaciehonning
1 spsk sort peber
1 dl æbleeddike
½ dl koldpresset rapsolie
evt. røget paprika eller lakridspulver
salt
Bland alle ingredienserne i en skål og smag til med salt. Tilsæt røget paprika eller lakrids, hvis rødkålen skal have lidt mere bid.

* Honningkartofler
1 dl akaciehonning
25 g smør
ca. 100 g hasselnøddeflager
300 g små kartofler med skræl – rengør og kog med laurbærblade i saltet vand i 12-15 minutter (gem kogevandet til brun sovs) salt og peber
4 laurbærblade
Varm honning og smør op i en gryde. Vend nødder og dernæst kartofler i og lad det snurre i 5-7 minutter.

* Brun sovs
2 dl kartoffelvand
ca. 1 dl stegesky fra andebrysterne
2 spsk ribssaft eller ribsgelé
lidt revet økologisk appelsinskal
kulør
evt. maizena eller smør
salt og peber
 
Sæt panden, der blev brugt til anden, på komfuret og varm op.
Tilsæt kartoffelvand og stegesky fra anden og kog ned til halvdelen.
Tilsæt ribssaft eller ribsgelé og lidt appelsinskal.
Tilsæt kulør, så sovsen får den rigtige farve.
Jævn evt. med maizena eller smør og smag til med salt og peber.

Lørdag

SIMREGRYDE

600 g kalvekød, fx tykkam eller bov – skær i tern på 3 x 3 cm lidt olivenolie 
2 løg – pil og hak fint 
2 fed hvidløg – pil og hak fint 
1 spsk paprika
1 tsk kommen
2 laurbærblade
2 dl hvidvin
1 dåse flåede tomater
4 dl grøntsagsfond (eller vand)
600 g rodfrugter, fx gulerod, persillerod, selleri, jordskok, kartoffel – skræl og skær i tern
1 peberfrugt – rens og skær i tern
½ citron, saft
salt og peber
 
Kom kødet i en gryde, dæk med koldt vand og kog op, til det skummer.
Sigt vandet fra og skyl kødet fri for urenheder.
Sæt en tykbundet gryde over. Kom lidt olie i og steg løg, hvidløg, paprika og kommen.
Tilsæt kødet sammen med laurbærblade, hvidvin, flåede tomater og grøntsagsfond eller vand. Krydr med salt og peber og kog i ca. 60-75 minutter, til kødet er let mørt.
Kom rodfrugter og peberfrugt i gryden og lad det simre i ca. 15 minutter.
Smag til med salt, peber og citronsaft.
 

Søndag

Bliv inspireret til at bruge dine madrester

BIKSEMAD I SKRÆL
1 bagekartoffel – flæk
1 rødbede – skræl og skær i stave
100 g kødrester – skær i tern
¼ løg – pil og skær i grove tern
2 spsk olivenolie
2 vagtelæg
1 tsk grov sennep
1 skive rugbrød
salt og peber
 
Læg bagekartoflen og rødbeden i et ildfast fad.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Stil fadet i ovnen i 40-45 minutter.
Sæt en pande på komfuret og varm op.
Rist løg af i olivenolie på panden sammen med kød samt indmaden fra bagekartoflen (gem skrællen).
Krydr med salt og peber.
Steg vagtelæggene som spejlæg.
Kom biksemad i skrællen fra bagekartoflen og kom vagtelæg ovenpå.
Server med rugbrød, bagt rødbede og sennep.
 

KØDBOLLER I TOMAT OG PASTA


 
Kødboller
100 g pancetta eller bacon – skær i tern
600 g hakket oksekød
1 fed hvidløg – pil og hak fint
2 spsk tomatpesto eller god ketchup
3-4 blade salvie – hak fint
lidt olivenolie
røget salt og peber
 
Rist pancetta eller bacon på en pande, til det er sprødt. Stil til afkøling.
Kom den afkølede pancetta eller bacon i en skål sammen med de øvrige ingredienser og bland det godt.
Form små, runde kødboller med en ske og steg dem på en pande med lidt olivenolie, til de har fået en sprød skorpe.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Læg kødbollerne i et smurt fad og stil det i ovnen i ca. 10 minutter.
 
Tomatsovs
4 tomater – del i kvarter
1 løg – pil og hak fint
1 fed hvidløg – pil og hak fint
olivenolie til stegning
1 dåse hakkede tomater
½ bundt frisk basilikum
1 tsk røget paprika
1 frisk chili, hak fint
1 spsk honning
lidt engelsk sovs
salt og peber
 
Rist tomater, løg, hvidløg og chili i en gryde med lidt olie.
Tilsæt de hakkede tomater og lad det snurre. Tilsæt resten af ingredienserne og lad det koge i min. 15 minutter og meget gerne længere.
Smag til med salt, peber, honning, engelsk sovs og måske mere chili. Sovsen må gerne være lidt stærk.
 
 
Spaghetti og parmesan
150 g spaghetti (tørvægt)
lidt olivenolie
1 spsk kapers
50 g parmesan
salt og peber
 
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.
Sigt pastaen og vend med olie og kapers.
Høvl parmesan over og pynt med lidt basilikum.
Pynt med halve cherrytomater og frisk basilikum.