Logo - Politikens Forlag

Support

Har du problemer med at handle hos Politikens Forlag, så skriv til support@politikensforlag.dk.

Her er en hel masse spørgsmål og svar, som du måske kan bruge til noget. Er dit spørgsmål ikke besvaret her, eller har du bare en kommentar, så er du velkommen til skrive til: support@politikensforlag.dk.

Hvad er en e-bog?
En e-bog er en elektronisk bog, du kan læse på din computer, din e-bogslæser, din smartphone eller din tablet (iPad og lignende).

Hvad er en e-bogslæser?
En e-bogslæser er en enhed, der kan læse dine e-bøger optimalt. Det kan være en dedikeret eInk e-bogslæser (Sony, Kindle, Nook, Kobo eller lignende), som primært er lavet til at læse e-bøger på, eller det kan være en tablet (iPad eller lignende) eller sågar en smartphone (iPhone eller Samsung Galaxy eksempelvis).

Hvem producerer e-bøgerne og lydbøgerne?
Det gør forlaget. Derefter sender de ePub- og mp3-filerne til en distributør, og det er derfra du modtager et downloadlink til de e-bøger og lydbøger, du køber.

Beskyttelse
Uanset om e-bogen eller lydbogen leveres med eller uden kopibeskyttelse, så er der tale om ophavsretligt materiale, som ikke må videregives til andre.

Alle e-bøger og lydbøger til download fra Poltikens Forlag er beskyttet med et digitalt vandmærke.

At en e-bog eller lydbog er vandmærket betyder, at der et usynligt sted i bogen er indsat et ”stempel” indeholdende dit ordrenummer. Ved evt. misbrug kan dette benyttes til at identificere sælger og køber af bogen. Al kopiering, ud over til dit private brug og yderligere uretmæssig spredning er forbudt ifølge ophavsretsloven. Du er selv ansvarlig for at e-bøger og lydbøger ikke spredes videre til andre brugere. Hvis dine e-bøger og lydbøger kommer på afveje, og fx havner på en fildelingstjeneste, er det muligt at finde frem til dit ordrenummer og holde dig ansvarlig.

Vandmærket har ingen indflydelse på afspilning af lydbogen eller udprintning og læsning af e-bogen og tillader uden begrænsning at bogen kopieres til ejerens andre eksterne enheder (tablet, mobiltelefon osv).

Skal jeg have et program på min computer der kan læse e-bøgerne?
ePub er et åbent format, og derfor findes der mange programmer, der kan læse det. Alle nedenstående programmer er gratis.

Adobe Digital Editions - læser PDF- og ePub-filer til Windows og Mac OS X. (Læser også DRM-beskyttede filer.)

Calibre - PDF- og ePub-læser til Windows, Mac og Linux.
iBooks - Dette er Apples læser. Den kan fint læse danske e-bøger med digitalt vandmærke.
Aldiko - En ePub-læser til mobiltelefoner med Android-styresystemet.
Bluefire - En læse-app, der er god til DRM beskyttede e-bøger. Dur både til Apple-enheder og Android-enheder.
Saxo og Riidr har også begge en læser til både computer og tablet/smartphone.

Hvordan lytter jeg bedst til lydbogen?
Hent din lydbog:
Når du har købt din lydbog, modtager du et downloadlink i en mail. På linket ligger lydbogens filer pakket ind i én zip-fil. Den skal udpakkes ved et højreklik (sker automatisk på mac computere). Bemærk at en lydbog kan være meget tung og tage lang tid at downloade.

Du kan nu vælge at afspille lydbogen via computeren, eller du kan overføre den til din smartphone eller tablet.

Hvis du har en enhed med iOS, såsom iPhone eller iPad skal du:

Markere alle de udpakkede mp3-filer og overføre dem til iTunes biblioteket. I iTunes markers filerne, højreklik og vælg audiobook. Herefter skal du tilslutte din enhed til computeren og synkronisere denne. Synkroniseringen medfører at lydbogen overføres til din enhed.

Hvis du har en enhed med android styresystem skal du:

Hente lydbogen direkte fra enheden ved at klikke på det tilsendte link. Du kan alternativt downloade lydbogen fra linket på computeren og herefter overføre de udpakkede mp3-filer til den tilsluttede android-enhed.

Hvordan overfører jeg e-bøger og lydbøger til andre enheder fx en e-bogslæser?
Fordelen ved en vandmærket e-bog er, at du frit kan kopiere den til dine andre eksterne enheder (bærbar PC, tablets, smartphones osv). Før du begynder at overføre din e-bog, bør du sikre dig, at din eksterne enhed har mulighed for at læse formatet, din e-bog er leveret i. Hvis ikke kan du evt. benytte et af programmerne nævnt ovenfor. Mange mobiltelefoner leveres som standard med mulighed for at læse PDF-filer men tjek din brugsvejledning.

ePub-formatet gør, at teksten ombrydes efter skærmen, og det er en stor fordel, når du vil læse på små skærme.

Det varierer mellem forskellige eksterne enheder, hvorledes filer overføres fra din computer. Overordnet kan en vandmærket eller ubeskyttet e-bog kopieres som enhver anden fil.
På enheder, der understøtter tilslutning som et ekstern drev, vil du få vist din enhed som et nyt drev, hvortil du frit kan kopiere som til enhver anden mappe. Dvs. du kan trække e-bogen fra en mappe til en anden med din mus, eller ved at markere filen, vælge ”kopier”, og derefter sætte filen ind i mappen åbnet på din eksterne enhed.

Nogle enheder tillader kun overførsel via særligt software leveret sammen med enheden. I disse tilfælde må du konsultere den medfølgende vejledning.

Kan jeg benytte linket til download flere gange?
Ja.

Jeg kan ikke finde min e-bog efter at have haft den åbnet i Adobe Digital Editions?
Hvis du har benyttet Adobe Digital Editions til at læse din e-bog første gang, skal du altid finde den i dette program igen. Du skal blot åbne programmet og klikke på ikonet ”Library”, øverst i venstre hjørne. Adobe Digital Editions kan også huske, hvilken e-bog du sidst havde åben – og hvor du var kommet til. Selve e-bogens fil ligger i mappen ”Dokumenter”, i undermappen ”My Digital Editions”.

Er der særlige rettigheder og begrænsninger for en e-bog?
Vandmærkede e-bøger har ingen begrænsninger mht. udprintning og kopiering til andre programmer Vandmærkede e-bøger kan du frit kopiere. MEN husk at det kun er lovligt til privat brug. Du må ikke videregive bogen til andre!