12
12
12

HVEDER

 

Fra Brød og kager af Trine Hahnemann


TIL 20 HVEDER (40 HALVE)
50 g gær
2½ dl lunken sødmælk
110 g smør, smeltet og derefter kølet lidt ned
1 æg
2 spsk sukker
450 g hvedemel, gerne TIPO 00
6 g salt
1 tsk stødt kardemomme
1 lille æg, sammenpisket

Opløs gæren i den lunkne mælk, rør smørret grundigt i, og tilsæt derefter ægget. Bland sukker, mel, salt og kardemomme i en stor skål, og rør det i gærblandingen. Rør dejen godt sammen. Skrab den ud på et meldrysset bord, og ælt den, til dejen er blød og glat. Læg dejen tilbage i skålen, dæk den med et viskestykke, og lad den hæve ved stuetemperatur i 2 timer.
 
Form dejen til 20 firkantede boller, man skal helst gøre sig lidt umage med at få dem helt firkantede! Sæt dem med 1 cm’s mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk med et viskestykke, og lad dem efterhæve ved stuetemperatur i 30 minutter.
 
Forvarm ovnen til 220 grader/varmluft.
 
Pensl bollerne med det sammenpiskede æg, og bag dem i 20 minutter. Lad dem køle ned på en bagerist.
 
Når hvederne er blevet kolde, skal de ristes, lige inden de skal spises. Forvarm ovnen til 200 grader/varmluft. Skær hvederne, eller så mange du vil servere, i halve, og sæt dem med skærefladen opad på en bageplade beklædt med bagepapir.

Rist dem i 7-10 minutter. Server dem straks med smør.
 

Varme hveder

 

Fra LCHF Året rundt af Jane Faerber


Hvert år når bededagsferien nærmer sig, begynder det at summe: ”Hvad gør vi med de varme hveder på LCHF?” Jamen, vi laver dem da bare selv! Disse er en favorit hos ungerne (og deres venner). Selv foretrækker jeg dem halveret, ristet og med godt med smør. De hitter altså også på morgenbordet!

8 HELE – 16 HALVE
6 store æg
1 dl kokosmælk eller piskefløde
100 g smeltet smør
1½ dl kokosfibre
1 dl kartoffelfibre
1 dl mandelmel
1½ tsk kardemomme
2 tsk bagepulver
1 æggeblomme til pensling
lidt ekstra kartoffelfibre til drys

Pisk æggene sammen med kokosmælk eller piskefløde og tilsæt det smeltede smør og rør rundt. Tilsæt de tørre indgredienser, rør dejen godt sammen og lad den hvile i ca. 10 minutter.
 
Opvarm ovnen til 170 grader.
 
Beklæd en lille bradepande med bagepapir og sæt dejen som boller side om side heri, så de rører ved hinanden. Pensl med æggeblomme, drys med en smule kartoffelfibre og bag i ovnen i ca. 25-30 minutter, eller til de er let gyldne på toppen.
 
Lad dem afkøle på en bagerist og bræk dem derefter fri fra hinanden. Skær dem over i halve, rist dem på begge sider og server med rigeligt smør.

Hveder

 

Fra Blomsterbergs skønne klassikere 


Til 24. stk. Gærdej

50 g gær
5 dl sødmælk
2 tsk salt
100 g sukker
2 tsk stødt kardemomme
4 æg str. L
Ca. 1,2 kg godt hvedemel
150 g blødt smør
 
Desuden:
1 dyb bradepandeform, ca 30 X 45 CM
Bagespray eller smagsneutral olie
 
Smuldr gæren i røreskålen til røremaskinen. Lun mælken til 40 grader og kom den ned i gæren. Tilsæt salt, sukker, kardemomme, æg og fire femtedele af melet.

Ælt dejen i 10 minutter i 2. gear på røremaskinen. Skru lidt ned for hastigheden og tilsæt smørret, mens der æltes stille og roligt. Tilsæt mere mel, til dejen er godt sammenhængende, men stadig smidig. En for hård dej giver et tørt og kedeligt resultat.

Lad dejen hvile i 20 minutter på et meldrysset bord og del den efterfølgende i 24 lige store sykker.

Smør formen jævnt og godt med bagespray eller smagsneutral olie.

Tril alle dejstykker til stramme boller og læg dem på rad og række i den smurte form, som det passer bedst – fx 4 x 6 stk. Bollerne skal ligge tæt, men må lige nøjagtigt ikke røre hinanden.

Lad dem hæve tildækket et lunt sted i 1½ time, til de har mere end dobbelt størrelse og er ’groet’ let sammen.

Bag hvederne i en 190 grader varm ovn, til de er godt gyldne og bagt i bunden, ca. 20 minutter afhængigt af ovnen.

Tag hvernde ud af ovnen, vent 10 minutter og vend dem så ud af formen. Lad dem køle af på en bagerist.

Det er en stor portion, men hverdene er ufatteligt velegnede til frysning og også gode på andre dage end aftenen før store bededag! Spis dem fx til morgenmad, hvor de er også er fantastiske.