Der er så meget mad derude i naturen – go and get it

 
”Der er en helt basal og simpel jordbundethed i at lede, søge, finde og samle. Når du går derude
i naturen og sanker planter, bliver hverdagen skubbet lidt på afstand. Når man sætter sig på hug
for at plukke sit bytte, slår hjernen om, og tankerne om det beskidte vasketøj og hverdagen er pist væk.
Pludselig er man i ét med sted og tid. Måske ender det i ren selvforglemmelse, og det tror jeg faktisk er meget sundt. Ned til jorden, find urterne og hjem og lav dejlig mad,” fortæller Thomas Laursen.
 
Han har samlet urter det meste af sit liv og kender Danmarks natur som sin egen bukselomme.
I dag lever han af at formidle al sin viden om naturen og samle spiselige planter, urter, bær, tang og svampe, som han leverer til de bedste restauranter i Danmark.
 
Nu har han samlet alle sine bedste tip, råd og opskrifter i bogen VILD. Naturen ind i køkkenet, der er samlerens guide til den spiselige natur.
 

Gode råd til at samle urter


Ifølge Jydske Lov fra 1241 må du på offentlige steder samle, hvad der kan være i en hat. I dag er hatten byttet ud med en pose. På privat jord må du samle, hvad du kan nå fra skovveje og stier fra solopgang til solnedgang. Brug din sunde fornuft, og pluk kun af det, der er meget af. Tal med jordejeren, hvis du gerne vil have lov til at plukke mere.
 
Brug kniv og saks, og kom det plukkede i en pose eller lukket beholder. Hold det så koldt som muligt og væk fra sollys. Jeg er vild med min kraftige kantklippersaks med servo, som kan vinkles, Den er god til fx skovsyre og strandarve eller andre tætvoksende lave planter. Brug kun det, du ved, hvad er! Der er rigtig mange giftige planter og svampe derude. Det er dig, der har ansvaret for dig selv og for dem, du samler til!
 
Vær opmærksom på, hvad der foregår på de steder, du samler. Fx brugen af sprøjtemidler, husdyrgødning, generel forurening, støv og sand. Vælg det rette tidspunkt at plukke på ift. disse udfordringer.  Pluk tidlig morgen eller aften ude af direkte sollys.
 
Brug dit lokale område, der er helt sikkert en masse at finde. Saml på din gåtur med hunden, når du cykler på arbejde, på vej til fodbold, mens du står og kigger på børnenes fodboldkampe eller på din MTB-tur.
 

Lær en eller to nye planter at kende ad gangen

 
Pluk kun noget af en plante, så vokser den videre. Tag det, du skal bruge, og ikke mere end det! Hvis en plante, du bruger, danner tætte bestande, kan du plukke mere uden at sætte den tilbage i vækst. Hvis der kun er få planter, så overvej at lade den stå. Skvalderkål, stor nælde, ramsløg eller mælkebøtte er eksempler på planter, der danner tætte bestande.
 
Pluk på livet løs af invasive planter, som udgør et problem i den danske natur, fx japansk pileurt og rynket rose.
 
Skyl dine planter og urter grundigt, lige så snart du kommer hjem, og læg dem på køl. Svampene opbevares bedst på køl med et klæde over. Rengør svampene med en blød børste og et fugtigt stykke køkkenrulle. Skyl aldrig svampene under rindende vand.
 

NATUREN I KØKKENET. Prøv en opskrift:


Grillet strandkål med røget rogn og ramsløgolie 

 
1 håndfuld ramsløg
4 dl smagsneutral olie
1 citron
12 strandkålsblade på størrelse med din hånd
100 g røget stenbiderrogn
Salt
 
Lav en ramsløgsolie ved at blende ramsløgene med olie, lidt salt og evt. lidt citronsaft. Du kan evt. blanchere ramsløgene i 20 sekunder i spilkogende vand og derefter køle dem ned. På denne måde bliver smagen mindre markant og farven mere grøn.
Udvælg de pæneste strandkålsblade – de skal gerne stadig have lidt lilla farve.
Grill dem kort ved hård varme. Først uden olie og igen efter pensling med ramsløgsolie.
Dryp lidt ekstra ramsløgsolie på og kom derefter røget stenbiderrogn ovenpå.
Denne ret laves bedst i april.





Strandkål



TOP  ▲
Vild
Denne bog griber fat i en af tidens store trends: At mange gerne vil i gang med at samle spændende spiselige planter og svampe. Eksperten Thomas Laursen, der har samlet vilde urter det meste af sit Læs mere